Boekenbal 2013

Projecten 1
Projecten 2


Projectomschrijving

Het Goudbeladen Boekenbal 2013 - Barbara Recourt
Vormgeving Entree Literaire ZilverVloot

Ik wilde met mijn installatie 'Literaire ZilverVloot' het fascinerende verhaal van de Gouden Eeuw vertellen met daarin uitgelicht de zilvervloot en een verbinding maken naar de literatuur met in de hoofdrol de schrijvers van nu (zoals Kees van Kooten) en de schrijvers van het verleden (zoals Multatuli).
Ik had gekozen voor het onderwerp de Zilvervloot omdat bijna geen voorval uit de Nederlandse geschiedenis is zo bekend als het binnenhalen van de zilvervloot in 1628.

Op mijn 3 vierkante doeken worden geschiedenis, schrijvers en kunst uit de 17e eeuw gekoppeld aan de kunststijlen en schrijvers in 2013.
Ik heb vijf portretten gemaakt. Vijf portretten werden verdeeld over de drie vierkanten. De drie vierkanten kwamen te hangen bij de entree van Het Boekenbal. Rond de lamp waren mobielen te zien met trossen van verschillende witte en parelmoer kleurige schelpen.
Kostuums, pruiken, decoratieve ornamenten en kleuren uit de 17e eeuw met het accent op de gouden kleur en elementen van schepen uit de 17e eeuw (zoals het boegbeeld) werden verwerkt bij de portretten.
Portretten:
-Nelleke Noordervliet, Kees van Kooten, Jan Pieterszoon Coen, Multatuli en
Aletta Jacobs