Science Park
Projectomschrijving
Barbara Recourt(1979)(beeldend kunstenares) en Fons Broess(1969)(industrieel vormgever, werktuigbouwkundig ingenieur) zoeken een combinatie tussen kunst en functionaliteit enerzijds en gevoelens en ideeën van de gebruiker anderzijds.
We geloven in mensen en hun emoties, verlangens en dromen en zetten dit om in producten en kunstwerken.
We willen iets toevoegen aan de beleveniswereld van de gebruiker, door de ontwerpen iets extra’s te geven.
Een verborgen verhaal, een stukje uit een andere cultuur of een twist die je aan het denken zet. We vinden het een uitdaging om mensen te helpen een onvergetelijke herinnering te creëren.
Het Science Park in Amsterdam is een gebied in transformatie. Enkele jaren geleden was het een polderlandschap met veel groen en volkstuintjes. Nu is de plek een cluster van kennis en onderzoek. De gebruikers en bezoekers ervaren het gebied in zijn huidige staat met veel bouwterrein en ontwikkeling als leeg en kaal. Ze zoeken snel de toevlucht in de gebouwen en blijven binnen. Veel bedrijven zitten op hun eigen eiland.
De uitdaging in ons ontwerp lag: Hoe krijgen we die mensen buiten en met elkaar in contact als een gebied zo in verandering is?
Wij hebben met 'De Wortels van Science Park' meerdere ontmoetingplaatsen gecreëerd voor de gebruikers en de bezoekers van 'Science Park' door een natuurlijke vorm als de boom als uitgangspunt te nemen.
Mensen kunnen zitten op de Wortels en elkaar ontmoeten om ideeën uit te wisselen en te ontspannen.
De Wortels zijn in de openbare ruimte aan elkaar gekoppeld en brengen zo fysieke ontmoetingen tussen de verschillende
'kennis-eilanden' tot stand.
De ruimte rondom een 'Wortel' staat voor alles wat er ooit eens was, wat verdwenen is en wat we nu niet meer kunnen waarnemen. Overal op het park komen de Wortels uit de grond, er wordt een ‘surrealistische’ natuur gecreëerd die ons attendeert op de oorsprong van deze ruimte.
De veertig witte 'Wortels' en hun prachtige patronen vertellen over de verbinding tussen de wetenschap, de mens en de natuur op het Science Park.
Het begrip de 'Hermetische Schakel' hebben we als uitgangspunt voor het patroon op de Wortels genomen omdat dat begrip uitlegt dat alles in de kosmos met elkaar verbonden is.
De karakteristieke 'Wortel', zijn sierlijke 'poten' en zijn elegante details van het patroon zijn gemaakt van gewapend polyester.
Binnenin de 'Wortel' bevindt zich een kern, die bestaat uit 500kg schuimbeton. Bijzondere van de 'Wortel' is dat hij mobiel is en zich kan aanpassen aan de veranderingen in het Science Park